De ce fosa septica ecologica si nu o fosa din beton?

fosa septica ecologica beton

Exista mai multe tehnici prin care se pot realiza fosele septice, de la traditionalele “gropi” fara fund si betonate pana la fosele ecologice. De aceea, de multe ori decizia de a o alege pe cea potrivita poate fi o misiune anevoioasa, insa deloc neglijabila, mai ales cand este in joc sanatatea noastra si a familiei.

Relatez situatia unor prieteni de familie care au cumparat un teren la periferia unei localitati. Terenul este amplasat la o distanta de peste 40 m de vecini, astfel ca in imediata vecinatate nu exista clasicele fose septice betonate si, in consecinta, panza freatica nu este poluata. Apa din fantana proprie este potabila, spre deosebire de celelalte fantani din localitate, afectate de proasta calitate a panzei freatice.

Traditional, fosele septice sunt proiectate fara fund sau cu pat de pietris, ceea ce permite absorbtia materiei septice in sol. Ele au, astfel, un impact devastator asupra panzei freatice si, implicit, asupra sanatatii noastre.

Fosele septice betonate protejeaza mediul inconjurator doar daca sunt si hidroizolate, pentru a impiedica poluarea panzei freatice. Din pacate, in urma cu 20-30 de ani, aspectul hidroizolatiei fie nu era cunoscut, fie era ignorat, astfel ca cele mai multe fose construite in acea perioada constituie o amenintare pentru sanatatea noastra. Dincolo de aceste aspecte, principalele lor inconveniente sunt:

 • Procesul de realizare este lung si anevoios. Pentru o fosa de mici dimensiuni sunt necesare aproximativ 3 saptamani (cofraj, fier beton, turnat beton, iar dupa un nr. x de zile trebuie decofrat), o intreaga echipa de specialisti,  iar costurile sunt considerabile;
 • Intretinerea este costisitoare. Recipientul (fosa betonata) care inmagazineaza apele uzate si mirosurile neplacute trebuie vidanjat de o firma specializata minim o data pe luna.

Fosa septica ecologica prevazuta cu drenaje subterane are urmatoarele avantaje:

 1. dimensiuni mici (un singur produs bicompartimentat)
 2. inchisa etans (protejeaza si apara mediul inconjurator)
 3. nu ocupa spatiu
 4. greutate redusa
 5. reactie neutra la radiatiile UV
 6. rezistenta la atacurile agentilor chimici si la coroziune
 7. forma bazinului prezinta avantajul unei structuri monolite solide
 8. rezistenta mecanica si termica la temperaturi cuprinse intre -60 gr. C si +80 gr. C
 9. performante: indepartarea componentei organice a namolului ~ 50%, indepartarea materiilor sedimentabile ~90%
 10. respecta normativul NTPA 002/2002 si normele europene garantand un produs reciclabil 100%
 11. vidanjareaminim 18 luni daca se respecta instructiunile de exploatare (frecventa vidanjarilor poate fi scazuta daca efectuam tratamente biologice pentru ape reziduale cu  bioactivatori ecologici de curatare si intretinere)
 12. termen de executie1 zi in conditii meteorologice favorabile.

Pentru mai multe informatii despre avantajele foselor septice ecologice, in comparatie cu fosa clasica betonata ne puteti contacta la numarul de telefon, 0766.055.002  sau 0766.933.633.

GD Star Rating
loading...
De ce fosa septica ecologica si nu o fosa din beton?, 3.5 out of 5 based on 6 ratings

2 thoughts on “De ce fosa septica ecologica si nu o fosa din beton?

 1. Buna ziua,
  as dori o oferta pentru o fosa ecologica pentru o constructie cu functiunea de locuinta proiectata pentru 2 persoane in regim de locuire permanenta si inca 2-6 persoane in regim de locuire ocazionala (intre 1-6 saptamani anual). Distanta de la locul la care ne gandim sa amplasam fosa pana la cladire este de cca. 40 m (cu o diferenta de nivel de 6-7 metri, casa fiind amplasata pe un teren in panta, in partea superioara a acestuia).
  Locul ales ca amplasament este un teren partial mlastinos si este situat in proximitatea unui parau.

  Cu stima,
  Cristian MIHU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *